VINTAGE KLÄDER

Vintage är en engelsk term som syftar på en äldre vara av god kvalitet. I modesammanhang syftar vintage på kläder från en annan era, exempelvis sent 1800-tal eller 1960-tal. Ibland hävdas att kläder bör vara minst 25 år gamla för att kallas vintage, men åsikterna om detta går isär.

Vintage fashion och secondhandkläder har fått ett nytt ljus i dagens samhälle. Det har alltid funnits en andrahandsmarknad för kläder, men nu när det kallas vintage har det blivit högsta mode. Fler och fler söker sig till butiker eller platser som kan förse sina kunder med det annorlunda plagget som ingen annan har.

Second hand och vintage har skiftat från något som var subkultur till masskultur. Idag spelar inte pris lika stor roll för konsumenten och denne är inte längre obekväm med att köpa plagg som redan är använda.

Varför vintage?

Vintage är originellt. Vintage är unikt och aldrig massproducerat, så varje vintageplagg du köper är ditt unika plagg som du är ensam om. Vintagekläder är ofta klassiska, oavsett vilka trender som dyker upp, under årens gång, så kommer en vacker klänning från 50-talet eller en välskräddad kappa alltid vara moderiktig. Vintage innebär också överlägsen kvalitet, eftersom man förr i tiden använde bättre material och tillverkningsmetoder. Det är därför klänningar som har 60 år på nacken fortfarande ser fantastiska ut.

Att köpa vintage är också väldigt bra för miljön. När du köper vintage-kläder förbrukas inte våra naturresurser som i produktionen av ett nytt plagg. Genom att shoppa vintage bidrar du inte till föroreningar som utsläpp från fabriker eller dumpning av färgämnen och kemikalier.

När du väljer vintage får du ett unikt plagg av överlägsen kvalitet och samtidigt hjälper du planeten.

Banner